czcionka: Zmiana wielkości czcionek Zmiana wielkości czcionek Zmiana wielkości czcionek
kontrast: A A
Aktualności
Kopanica w Janowcu i Kolesinie.
2017-11-27

23 listopada uczniowie klas I-III nauczania wczesnoszkolnego były na wspaniałej wycieczce w Janowcu. Z okazji zbliżających się Świąt Bożego Narodzenia wzięły udział w warsztatach, gdzie piekły ciasteczka i pierniczki. Celem zajęć było przedstawienie piękna polskich tradycji.

Na miejscu czekało na nas wspaniałe śniadanie - naleśniki z konfiturami. Po nim, ciocia Jola przybliżyła nam tradycje Ziemi Babimojskiej. Poznaliśmy przepis na pierniki. Z przygotowanego ciasta wyciskaliśmy różne kształty ciastek i pierników.

Mogliśmy korzystać z gotowych foremek, bądź tworzyć różnorakie kształty, jakie nam tylko podpowiadała wyobraźnia. Pieczenie pierniczków było dla nas olbrzymią frajdą. Podczas zajęć rozwijaliśmy nie tylko swoje kulinarne umiejętności, ale także dobrze bawiliśmy się. Podczas pieczenia ciastek i pierników, zrobiliśmy ciekawą wycieczkę do Kolesina. Tam tropem ścieżki poznawczej,,10 kroków w głąb przyrody”, podziwialiśmy florę i faunę tej przepięknej okolicy i tradycję związaną z tym regionem.

  1. Studnia- do której nowożeńcy mocują kłódkę, a kluczyk wrzucają do studni, żeby ich małżeństwo przetrwało do końca życia.
  2. Lipa- poznaliśmy zalety tego pięknego starego drzewa (jakie daje nam korzyści)
  3. Ziemianka-dawny sposób na przechowywanie żywności.
  4. Drzewostan-piękne stare drzewa (niektóre to pomniki przyrody).
  5. Pszczela łąka.
  6. Konstrukcje wodne.
  7. Szuwary - miejsca gdzie tętni życie.
  8. Drugie życie drzewa - poznaliśmy zwierzęta które żyją w zwalonych drzewach.
  9. Bluszcz pospolity i inne rośliny - podziwialiśmy piękno przyrody i jej lecznicze właściwości (,,Legenda o czarownicy, która leczyła brodawkę ,,jaskółczym zielem”(glistlikiem).
  10. Ptasi budzik – przybliżył nam pory dnia i nocy, w których poszczególne ptaki zaczynają śpiewać.

Cały czas stosowaliśmy się do prośby ,,Przyrody” -OBSEROWALIŚY, SŁUCHALIŚMY POZNAWALIŚMY pozostawiając ją w takim stanie jak była.

Po powrocie z przyrodniczej wycieczki, czekały na nas upieczone smakołyki. Pięknie je udekorowaliśmy. Później była smaczna zupa pomidorowa, rozdanie ciastek i pożegnanie. Bardzo nam się podobało i chętnie jeszcze raz wrócilibyśmy w te magiczne miejsca. Ciocia Jola wykazała się wielką cierpliwością. Bardzo jej DZIĘKUJEMY ZA MIŁE I CIEKAWIE SPĘDZONE CHWILE.



GALERIA: Kopanica w Janowcu i Kolesinie

pobierz zdjęcie 1_(1511814806).jpg.jpg
pobierz zdjęcie 2_(1511814806).jpg.jpg
pobierz zdjęcie 3_(1511814807).jpg.jpg
pobierz zdjęcie 4_(1511814807).jpg.jpg
pobierz zdjęcie 5_(1511814808).jpg.jpg
pobierz zdjęcie 6_(1511814808).jpg.jpg
<- powrót
 liczba odwiedzin: 418828      online: 1